Alfréd
-3 °C
3 °C

Köztársasági elnököt választanak a szerbek

MTI
2003.11.16. 10:44
Szerbia polgárai vasárnap harmadszor rugaszkodnak neki alig egy év leforgása alatt, hogy megválasszák a köztársaság elnökét. A választás első fordulójának érvényességéhez a szavazópolgárok legalább ötven százalékának plusz egy főnek kell leadnia voksát. A második fordulóban - amennyiben szükség lesz rá - nem lesz alsó határa a részvételi aránynak.

Ha érvényes lesz a választás, valószínűleg Dragoljub Micunovic, a kormányzó pártszövetség jelöltje fölénnyel legyőzi a második legesélyesebbnek tekintett jelöltet, Tomislav Nikolicot, aki a Szerb Radikális Párt színeit képviseli. A többi négy jelölt támogatottsága elhanyagolható Micunovicéhoz és Nikolicéhoz képest.

Újabb balsiker esetén a maga nemében példátlan közjogi helyzet áll elő: Szerbiának nem lesz sem elnöke, sem parlamentje. Natasa Micic, a köztársasági elnöki teendőket ellátó parlamenti elnök ugyanis csütörtökön feloszlatta a törvényhozást és előre hozott parlamenti választást írt ki december 28-ra. Szerbiának az év eleje óta nincs "rendes" elnöke, amikor is lejárt a háborús bűncselekményekkel vádolt Milan Milutinovic mandátuma.