Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szakadhat Dzurinda pártja

MTI
2003.11.16. 21:26
Tizennégy évvel a rendszerváltó novemberi események után Szlovákiában az emberek ismét félnek véleményt mondani a közéletről, félnek telefonálni, és az országra ismét rátelepszik a félelem - jelentette ki a rendszerváltás évfordulójának előestjén egy pozsonyi fórumon Ivan Simko.

Simko néhány hete még a miniszterelnök, Mikulás Dzurinda vezette legerősebb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) alapító alelnöke, a kormány védelmi minisztere volt. Miután nem Dzurinda elvárásainak megfelelően szavazott, mindkét tisztségéből távoznia kellett.

Az SDKÚ már nem az értékeken alapul, mert Dzurinda minden erejét a párthatalom megerősítésére összpontosítja - hangzott el a fórumon. Egy résztvevő a televízió kamerája előtt nyilvánosan követte meg az embereket, amiért nemrégen még Dzurinda mellett tett hitet. "Tévedtem, becsaptam őket" - mondta.

Zuzana Martináková, az SDKÚ és a parlament alelnöke bejelentette az SDKÚ új platformjának megalakulását, amelynek programja szerint "vissza akarjuk adni az emberek demokráciába vetett hitét".

A platform programját számos ismert személy, több parlamenti képviselő írta alá.