Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kiutasítottak a 'felforgató' imámot Olaszországból

MTI
2003.11.18. 13:35
Kiutasítottak egy imámot az olasz hatóságok. A keddi intézkedést azzal indokolták, hogy Abdul Mamour "felforgató tevékenysége veszélyt jelent az állam biztonságára" nézve. A Torino melletti Carmagnola imámja korábbi felhívásaiban arra figyelmeztetett, hogy olasz diplomáciai képviseletek ellen ugyancsak várhatók terrorakciók, illetve néhány hónap leforgása alatt Olaszország merényletek helyszínévé válik, s a szent háború keretében ő maga is "kész kamikaze lenni, ha a helyzet úgy kívánja".

Olaszországban több mint ezer imám van - minden mecsetben három-négy -, akik az istentiszteleteket és imákat vezetik. Az utóbbi három évben 214-ről 475-re emelkedett a működő mecsetek száma, s a muzulmán hívők létszámát hat-hétszázezerre becsülik. A nyáron Rómában egyébként már indult eljárás egy imám ellen, terrorizmus gyanújával.

A szenegáli állampolgárságú Abdul Mamour imámnak olasz felesége és négy gyermeke van - az ötödik babát most várják -, s legkésőbb szerdáig el kell utaznia Szenegálba. A kiutasításról szóló belügyminiszteri határozat ellen a felesége panaszt nyújtott be.