Emőke
-4 °C
9 °C

Pártként indul az Otpor a szerb választáson

MTI
2003.11.19. 16:28
Pártként indul a decemberi szerbiai előre hozott parlamenti választáson az egykori milosevici ellenzék hősi diákmozgalma, az Otpor.

A szervezett szerdán hivatalosan kérelmezte a szerbiai államigazgatási minisztériumtól párttá való bejegyzését.

Az Otpor egyik képviselője, Ivan Marovic közölte, hogy a párt 250 fős listával vág neki önállóan a választásnak, s mihelyt bejut a parlamentbe, megkísérli "észre téríteni" a politikai pártokat, hogy a közérdeket szolgálják.

Az 1998 őszén diákmozgalomként felbukkant Otpor kiemelkedő szerepet játszott a milosevici uralom megbuktatásában. Egyik fő érdeme az ellenállás szellemének ébren tartása volt: aktivistái a rendőrségi zaklatások dacára kitartóan buzdítottak a hatóságokkal való szembeszegülésre.

Már közvetlenül a Slobodan Milosevic bukása utáni napokban a mozgalom egyik aktivistája, Vesna Petkovic az MTI-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Otpor elérte ugyan célját, megdőlt a kényúr hatalma, de amennyiben az új politikai vezetés a szerb nép érdekei ellen fog cselekedni, akkor az új vezetés ellen is fellép.

Az elmúlt három évben az Otpor nem tagadta meg önmagát, nem volt olyan visszásság és vitás kormánydöntés, amely ellen ne emelte volna fel a szavát.