Eleonóra
-1 °C
2 °C

Felülvizsgálják az athéni biztonsági terveket

MTI
2003.11.23. 12:46
A Törökországban történt merényletek miatt a görög szakértők a jövő héten újratárgyalják az athéni olimpiával kapcsolatos biztonsági terveket. Az Etnosz című napilap szerint a Scotland Yard képviselői mellett további hét országból érkeznek szakértők.

Az Etnosz értesülése szerint jelenleg már 200 FBI-ügynök tartózkodik Görögországban az ötkarikás játékok miatt, és elképzelhető, hogy a NATO is bekapcsolódik a munkába.

Az Egyesült Államok katonai segítségnyújtással kíván hozzájárulni a jövő évi athéni olimpia biztonságos lebonyolításához. Az amerikai hadsereg egy flottát küld a térségbe; a görög főváros légterét helikopterek és bombázógépek, a felségvizeket pedig radarállomások és járőrhajók ellenőrzik majd.

Athénban több mint 1500 utcai kamera üzemel majd, az orvlövészek kiszűrésére pedig léghajókat is bevetnek.

A görög hadsereg Athén légterét biztosító repülői tűzparancsot kapnak az olimpia idejére, és szükség esetén lelövik azokat az illetéktelen behatolókat, akik túl közel merészkednek a játékoknak otthont adó létesítményekhez. A védelmi minisztérium szerint a három radartámaszpont révén időben ki lehet majd szűrni a hívatlan látogatókat.