Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ausztrália újabb török merényletekre figyelmeztet

MTI
2003.11.26. 07:38
Ausztrália szerdán figyelmeztette állampolgárait a Törökország nagyobb városaiban várható újabb merényletek veszélyére. A canberrai külügyminisztérium internetes honlapján újra felszólította az ország lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak Törökországba, miután olyan információkat kaptak, melyek szerint a közeljövőben újabb merényletek várhatók Isztambulban, Ankarában és más nagyobb török városban.

Az ausztrál külügyi szervek a 2002. októberi bali merénylet óta, amelyben 88 ausztrál vesztette életét, rendszeresen ad ki hasonló figyelmeztetéseket. Összeállítottak egy hatos listát azokról az országokról, amelyeket az ausztráloknak minden körülmények között el kell kerülniük, és további 12 ország szerepel azok között, ahová csak a legszükségesebb esetben javasolják az utazást. Ez utóbbira vették fel a múlt héten Törökországot.

November 20-án 28-an meghaltak és 450-en megsebesültek Isztambulban a brit konzulátus és a brit HSBC bank elleni két öngyilkos merényletben. Öt nappal korábban két isztambuli zsinagóga elleni ugyancsak kamikaze-terrortámadásban 25-en haltak meg, és 300 volt sebesültek száma.