Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Blair megint rosszul lett

MTI
2003.11.27. 15:04
Kórházi kezelést igénylő szívpanaszai után nem egészen másfél hónappal ismét orvost kellett hívni rosszullét miatt a brit kormányfőhöz, aki azonban a londoni miniszterelnöki hivatal közlése szerint csütörtökön már "teljesen jól volt". A Downing Street szóvivője szerint az eset még szerda este történt, amikor Tony Blair gyomorfájdalmakra panaszkodott rezidenciáján. Először Blair családorvosát hívták ki, aki azonban jónak látta specialista véleményét is kikérni, ezért kihívtak egy újabb orvost is. Tényleges orvosi beavatkozásra azonban végül nem volt szükség, a panaszok maguktól elmúltak, és a kormányfő "csütörtökön már tökéletesen jól érezte magát, és normális munkanapját töltötte" - mondta az illetékes.

Az 50 éves Blairnek előző nap kimerítő hivatalos programjai voltak: részt vett az új törvénykezési évadot megnyitó felsőházi ceremónián, amelyen a királynő a hagyományoknak megfelelően felolvasta a kormány következő évi jogalkotási programját, utána e programról egész délután tartó, rendre szikrázó összecsapásokba torkolló vita volt az alsóházban a miniszterelnök, illetve a konzervatív ellenzék vezére, Michael Howard vezényletével.

Öt hete komoly feltűnést keltett, hogy Blairt szívpanaszokkal kórházba kellett szállítani. A hivatalos tájékoztatás szerint a miniszterelnöknek szívritmus-zavarai voltak, amelyek orvosi kezelésre elmúltak. Az október 19-ei rosszullét után Blair öt órát töltött a kórházban, ami a brit sajtóban annak idején megszólaltatott független orvosszakértők szerint arra utalt, hogy a gyógyszeres kezelés nem járt sikerrel, és altatás mellett elektrosokkal kellett helyreállítani a normális szívritmust. Később félhivatalosan annyi ki is derült, hogy a kormányfőt a kezelés egy szakaszában húsz percre elaltatták, és erre az időre John Prescott miniszterelnök-helyettes vette át a kormányfői teendőket.