Gerzson
-3 °C
3 °C

Nem kapják vissza földjüket az eszkimók

MTI
2003.11.28. 16:51
Nem kapják vissza a thulei amerikai légitámaszpont körüli földjüket Grönland őslakosai.

A dán legfelsőbb bíróság pénteken Koppenhágában elvben helyt adott ugyan az inuitok keresetének, amelyben kárpótlást kértek 50 évvel ezelőtti elűzésük miatt, őseik Grönland északnyugati részén elterülő gazdag vadász- és halászterületeit mégsem nyerik vissza.

A bíróság indoklásában Dánia és az Egyesült Államok 1951-ben kötött védelmi egyezményére hivatkozott, amely radartámaszpont létesítéséről rendelkezett a térségben. A koppenhágai kormány két évvel később a most visszaigényelt területet odaígérte az Egyesült Államoknak, hogy bővíthesse támaszpontját. Az őslakosoknak el kellett hagyniuk Thule melletti, kisajátított dundasi szülőföldjüket, ahonnan a 140 kilométernyire északra fekvő Qaanaaqba telepítették át őket.

A dán legfelsőbb bíróság most helybenhagyta a fellebbviteli bíróság 1999-ben kelt határozatát, amelyben minden egyes károsultnak 17 ezer koronát ítéltek meg, és további 50 ezer korona kártérítést állapítottak meg a közösségnek.

A legfelsőbb bíróság hétfős tanácsa azzal magyarázta döntését, hogy "a thulei törzs nem független nép Grönlandon, ennélfogva nem illetik meg szuverén jogok."