Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A tajvani elnök népszavazást akar, Kína ejti Kiribatit

MTI
2003.11.29. 10:39
Népszavazás kiírásával fenyegetőzött szombaton ismét a tajvani elnök, jóllehet Kína korábban óva intette a szigetet a függetlenségi törekvések ilyetén megerősítésétől. Tajvan 1949-ben, polgárháború után szakított Kínával, de függetlenségét Peking mindmáig nem ismeri el. A tajvani parlament a hét közepén elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a sziget lakóinak körében népszavazást rendezzenek Tajvan státusáról, ha az önirányítást közvetlen veszély fenyegeti. Kína viszont háborúval fenyegetőzik arra az esetre, ha a sziget lépéseket tesz a formális függetlenség felé.

Csen Suj-pien elnök szombaton megerősítette, hogy joga és felelőssége kiírni a referendumot március 20-án, a következő elnökválasztással egyszerre, ha ezzel a kormány is egyetért. Hozzátette, erre Tajvan nemzeti biztonsága, illetve a nemzeti önállóságának megváltoztatására irányuló esetleges külső fenyegetés miatt lehet szükség.

Megszakította diplomáciai kapcsolatait Kína szombaton a Csendes-óceán körzetében található Kiribati Köztársasággal, mert az elismerte Tajvant. A 96 ezres lakosságú - az Egyenlítőhöz közel fekvő - szigetország a nyolcvanas évek óta tartott fenn diplomáciai kapcsolatot a kommunista Kína vezetésével, és otthont ad egy kínai űrbázisnak is, amely a kínai űreszközök mozgását figyeli.