Piroska
-2 °C
5 °C

Lelőttek két japánt Irakban

MTI
2003.11.30. 09:17
Japánnak továbbra is eltökélt szándéka, hogy részt vesz Irak újjáépítésében - szögezte le vasárnap Kavagucsi Joriko japán külügyminiszter, azt követően, hogy előző nap az arab országban lelőtték két honfitársát.

A tárcavezető asszony szavait Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő is megerősítette mondván: japán nem hajlik meg a terroristák előtt, és a szigetország elkötelezett amellett, hogy segítséget nyújtson Iraknak.

A tokiói külügyminisztérium vasárnap közleményben jelentette be a két japán állampolgár halálát. Egyikük Japán londoni nagykövetségének a 45 éves tanácsadója, a másik áldozat pedig a szigetország bagdadi külképviseletének a 30 esztendős munkatársa volt.

A Bagdadtól északra lévő Tikritnél érte őket a halálos kimenetelű támadás - közölte vasárnap a tárca. Nem japán sofőrjük megsebesült a támadásban, amelynek körülményei egyelőre nem tisztázottak. A két diplomata Tikritbe tarott egy értekezletre, amelynek témája az Irak északi részének az újjáépítésével kapcsolatos kérdéskör volt.

A tokiói kormánytervek értelmében nem harcoló alakulatokat vezényelnének Irakba. Ezeket az elképzeléseket a japán közvélemény ugyanis meglehetősen mély aggodalommal fogadta