Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újraindul a légi közlekedés India és Pakisztán között

MTI
2003.11.30. 11:31
A pakisztáni elnök bejelentette vasárnap, hogy kormánya rövidesen ismét engedélyezi indiai repülőgépek számára a pakisztáni légtér használatát.

"A jövő héten tartandó indiai-pakisztáni légügyi tárgyalásokon a pakisztáni delegáció hozzájárulását fogja adni a pakisztáni légtér használatához" - idézte Pervez Musarraf elnököt a pakisztáni APP hírügynökség. Az államfő szavai szerint Iszlámábád a jó szándék gesztusaként hoz ilyen intézkedést. Musarraf kifejezte reményét, hogy a két ország korábban fagyos viszonyában mutatkozó jelenlegi olvadás elvezet minden vitás kérdés megoldásához.

A két ellenlábas atomhatalom között néhány nappal ezelőtt lépett érvénybe tűzszünet a vitatott hovatartozású Kasmírt kettéosztó katonai ellenőrzési vonal mentén. A béketárgyalások felújításának gondolatát azonban India mindeddig visszautasította. Újdelhi szerint csak akkor lehet újra tárgyalni a békéről, ha Pakisztán beszünteti a megosztott Kasmír indiai részének elszakításáért harcoló muzulmán fegyvereseknek nyújtott támogatását. Pakisztán tagadja, hogy katonai jellegű támogatásban részesítené ezeket a muzulmán fegyvereseket, és a maga részéről azzal vádolja az indiai hatóságokat, hogy sárba tiporják az Indiához tartozó Dzsammu és Kasmír állam területén élő muzulmánok jogait.