Alfréd
-2 °C
2 °C

Vádat emeltek az isztambuli merénylők ellen

MTI
2003.11.30. 13:00
Törökország alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló összeesküvés vádját emelték az isztambuli Bét-Izrael zsinagóga ellen elkövetett november 15-i merénylet feltételezett fő szervezője ellen.

A szombat esti vádemelésről vasárnap tettek bejelentést a török hatóságok. E vád alapján, ha az bizonyítást nyer, a bíróság életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhat a vádlottra.

A feltételezett fő szervező őrizetbe vételét szombaton jelentette be a török rendőrség, de a gyanúsítottat még november 25-én fogták el a török-iráni határon. A szóban forgó fiatal férfi, akinek nevét még nem hozták nyilvánosságra, éppen elhagyni készült Törökországot.

Négy öngyilkos merénylet történt november folyamán Isztambulban: kettő zsinagógák ellen, két másik pedig brit érdekeltségek - a konzulátus és a HSBC bank kirendeltsége - ellen. A négy robbantásos merénylet, amelyek megszervezőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jelentkezett, összesen 61 halálos áldozatot követelt. A török rendőrség közlései szerint az öngyilkos merénylők mindegyik esetben török állampolgárok voltak.