Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Amerikaellenes tömegtüntetés Iránban

MTI
2003.11.30. 13:02
Több mint tízezer iszlám milicista tüntetett Teheránban vasárnap az amerikai nagykövetség egykori épülete előtt az Egyesült Államok és annak politikája ellen.

A kormányhoz kötődő résztvevők - a szervezők szerint mintegy 15 ezren - nemcsak Amerika-, hanem Izrael-ellenes jelszavakat is skandáltak.

Nem lesz béke és biztonság ebben a térségben, amíg a megszállók nem távoznak - jelentette ki a gyűlésen Jahja Rahim Szafavi tábornok, a forradalmi gárdisták félkatonai szervezet vezetője. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az amerikaiak megalázó vereséget szenvednek Irakban, a jelenlegi washingtoni kormányzat elveszíti majd a választásokat, a létrejövő új pedig "nem hajszolja tovább Amerika fiait ebbe a mocsárba".

Az iszlám szélsőségesek minden évben összegyűlnek az amerikai diplomáciai testület egykori épülete előtt, ahol 1979-ben a "forradalmi diákok" 444 napon át mintegy ötven amerikai diplomatát tartottak fogva túszként. A két ország diplomáciai kapcsolatai akkor megszakadtak, és azóta sem álltak helyre.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft