Jusztin
13 °C
30 °C

Üzbegisztánban nem lehet vitatkozni a halálbüntetésről

2003.12.05. 15:14
Az üzbég hatóságok megakadályozták, hogy egy humanitárius csoport nemzetközi konferenciát tartson Taskentben a halálbüntetésről. Az Anyák a halálbüntetés és a kínzás ellen nevű szervezettől származott a tanácskozás gondolata, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint az üzbegisztáni brit nagykövetség és az Egyesült Államokbeli központú emberi jogi szervezet, a Szabadság Ház támogatott. A taskenti Radisson SAS szálloda azonban egy nappal a konferencia kezdete előtt megtagadta a fórum résztvevőinek foglalását, arra hivatkozva, hogy a szervezet nincsen hivatalosan bejegyezve, ezért nem bérelhetnek ki termet a szállodában.

A szálloda névtelenséget kérő illetékese elmondta, hogy az üzbég hatóságok figyelmeztették a hotel vezetőségét: ne adjanak helyet a tanácskozásnak. Tamara Csikunova, a szervezet elnöke hozzátette: az ország biztonsági szervei már korábban felfigyeltek az ő tevékenységére.

Emberi jogi csoportok adatai szerint Üzbegisztánban minden évben legalább 200 embert végeznek ki golyó által. A kormány azonban nem ad ki a kivégzésekről statisztikát. Az elítéltek családtagjai nem látogathatják meg hozzátartozójukat a siralomházban kivégzés előtt és azt sem közlik velük, hogy mikor végezték ki őket, vagy hogy hol vannak eltemetve. Az Anyák 2003 szeptemberében nyílt levelet intéztek Iszlam Karimov elnökhöz, hogy vallási és erkölcsi okokból függessze fel a kivégzéseket.