Viola
-6 °C
0 °C

Elítéltek tíz egykori csehszlovák ügynököt

MTI
2003.12.05. 15:14
Az egykori csehszlovák kommunista állambiztonsági hivatal (STB) tíz ügynökét ítélte el pénteken egy prágai kerületi bíróság, mert bizonyítottnak találta, hogy a hetvenes és a nyolcvanas években aktívan részt vettek az akkori ellenzék megfélemlítésében. A tíz személy közül Petr Zák, aki az adott időszakban a kelet-csehországi Hradec Královéban a megyei állambiztonsági hivatal osztályvezetője volt, hároméves börtönbüntetést, míg a többi kilenc személy hároméves, de négy évre felfüggesztett feltételes börtönbüntetést kapott.

Zák, aki a szovjet KGB-től kapott kiképzést, s Moszkvának is dolgozott, ügyvédje útján azonnal megfellebbezte az ítéletet. A kilenc, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt személy közül csupán egy nyújtott be fellebbezést a helyszínen, míg a többiek nem nyilatkoztak.

Katerina Kohoutková bírónő szerint Zák büntetése azért súlyosabb, mert ő a disszidensek elleni akció fő szervezői közé tartozott, míg a többiek kevésbé voltak aktívak. Ugyanakkor Zák fiatalabb is társainál, akiknek egészségi állapota is rosszabb, mint Záké.

A vádirat szerint mindnyájan részt vettek az Asanace (Tisztogatás) fedőnevű akcióban, amely 1977 és 1985 között zajlott le. Az akció során a belügyminisztérium és a titkosszolgálatok munkatársai megpróbálták megfélemlíteni az 1977 januárjában megjelent Charta 77 emberi jogi felhívás aláíróit, s állandó zaklatásokkal elérni, hogy elhagyják a szocialista Csehszlovákiát. Ez mintegy húsz esetben sikerült is nekik. Az Asanace ügy miatt bíróság előtt felelt teteiért Jaromír Obzina volt belügyminiszter is. Ő azonban az ítélethirdetés előtt meghalt.