Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tollukat törték a román tollforgatók

MTI
2003.12.05. 18:30
Kettétörték tollukat pénteken temesvári újságírók a román kormányzó párt helyi székháza előtt, így fejezve ki tiltakozásukat egy helybéli kollégájuk súlyos bántalmazása ellen. A tiltakozó akció keretében több mint száz újságíró és magát a demokratikus értékek mellett elkötelezettnek valló polgár vonult végig csendben a városon. A felvonulók, köztük Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármester, szolidaritásukat fejezték ki az áldozattal, és egy levelet hagytak hátra a tartományi kormányzat, valamint a kormányzó párt helyi hivatalának épületénél, amelyben az ügy megfelelő rendőrségi kivizsgálását követelték.

Ino Ardeleant szerdán támadták meg ismeretlenek, és agyba-főbe verték. A bántalmazás következtében az újságíró súlyos sérüléseket szenvedett, két helyen eltört az állkapcsa. Kórházi ágyáról azt üzente: amint felépül, folytatja munkáját. Elítélte az Ardelean elleni támadást Adrian Nastase román kormányfőhöz írt levelében az Újságírók határok nélkül nevű nemzetközi szervezet is. A hatalmon lévő politikusok korrupciós ügyeit firtató tudósítók elleni fizikai támadások egyre növekvő száma aggodalomra ad okot - áll a sajtószabadság érvényesüléséért küzdő csoport üzenetében. Ino Ardelean cikkeiben korrupcióval vádolt több helyi pártvezetőt.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtökön szóvivője útján azt közölte: a temesvári újságíró köztörvényes bűncselekmény, nem pedig politikai megtorlás áldozata lett.