Jusztin
13 °C
30 °C

Rumsfeld váratlan látogatása Irakban

MTI
2003.12.06. 10:02
Minden előzetes bejelentés nélkül az észak-iraki Kirkuk városába érkezett szombat reggel Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Rumsfeld Grúzia fővárosából, Tbilisziből érkezett az észak-iraki olajmezők központjába, az amerikai légierő C-17-es szállító repülőgépével. Az amerikai védelmi miniszter négy hónapon belül immár másodszor tesz látogatást Irakban, de először látogatott Kirkukba.

Az utat teljes titoktartás övezte, megfigyelők szerint azért, hogy minimálisra csökkentsék az iraki lázadók esetleges támadásának kockázatát. Értesülések szerint a vizit célja annak felmérése, hogy az elmúlt időszakban mit sikerült elérni az iraki stabilizálás terén. Amerikai hivatalos személyiségek azt hangoztatták, hogy Rumsfeld értékelni kívánja az Irakban kialakult jelenlegi politikai és katonai helyzetet.

A miniszter előbb Kirkukban a térségben állomásozó amerikai csapatok vezetőivel, továbbá helyi iraki politikai képviselőkkel tárgyal, köztük a város polgármesterével és a tartomány kormányzójával. Ezt követően a program szerint Bagdadba utazik, ahol Paul Bremerrel, Irak amerikai polgári kormányzójával és az Egyesült Államok által kinevezett ideiglenes kormányzótanács tagjaival folytat megbeszéléseket.