Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Berezovszkij 1 milliárd dollárra perelné Moszkvát

MTI
2003.12.07. 16:55
Több mint egymilliárd dolláros kártérítést próbál behajtani az orosz kormányon befektetéseinek kisajátítása miatt Borisz Berezovszkij, a Londonban élő, hazájában körözött orosz mágnás. Berezovszkij, akit az orosz főügyészség rendkívüli értékre elkövetett csalás vádjával köröztet, a Financial Times hétvégi számában megjelent nyilatkozatában azt mondta: utasította ügyvédeit arra, hogy készítsék elő a kártérítési igény benyújtását a londoni felsőbíróságon és a strasbourgi európai emberi jogi bíróságon.

A pénzember, akinek a brit hatóságok néhány hete menedékjogot adtak, közölte: miután szembefordult a Kremllel, arra kényszerítették, hogy eladja befolyásoló érdekeltségeit korábbi cégeiben, köztük az ORT és a TV6 médiavállalatokban, valamint a Szibnyefty olajcégben. Berezovszkij szerint a bírósági kereseteket még február előtt benyújtják az orosz kormány ellen.

A Financial Times szerint Berezovszkij három évvel ezelőtt 170 millió dollárért adott el 49 százalékot az ORT tévécsoportban. A nagybefektető, aki a 90-es évek privatizációja során, az előző elnökhöz, Borisz Jelcinhez fűződő politikai kapcsolatait kiaknázva halmozta fel vagyonát, a tranzakció idején azt állította: megfenyegették, hogy elkobozzák az ORT-részesedést, ha nem adja el önként és kedvező áron - írta brit üzleti lap. A Financial Times megjegyezte, hogy Berezovszkij másik tévévállalatának, a TV6-nak az engedélyét a kormány az idén visszavonta. Az orosz mágnás kijelentette: visszaveszi oroszországi médiaérdekeltségeit, ha Vlagyimir Putyin elnök megbukik a jövő évi választáson.