Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Huszonöt magyar katona mehet Afganisztánba

MTI
2003.12.11. 22:26
Magyarország 25 katonát ajánl fel az észak-afganisztáni Kunduzba vezénylendő német katonai egység támogatására - értesült az MTI berlini diplomáciai forrásból. A felajánlás egy csütörtöki bonni egyeztetőn hangzott el. A megbeszélést Németország rendezte mindazon országok közreműködésével, amelyek hajlandók részt venni a Kabulon kívüli katonai-újjáépítési missziókban. Magyarországon kívül Hollandia, Dánia, Nagy-Britannia és Csehország is küldött megbízottakat az egyeztetőre.

A németek lövészalakulatra, vagy aknakeresőkre számítanak, a magyarok kiszállítását - valószínűleg februárban-márciusban - szintén a németek bonyolítanák. A honvédelmi tárca december eleji tájékoztatása szerint "jelenleg arra van politikai szándék, hogy a magyar katonák egyéni beosztásokat lássanak el Afganisztánban". Az Országgyűlés októberi határozata engedélyezi, hogy Afganisztánba legfeljebb 50 katonát egyéni beosztásokba küldhessen Magyarország. Az év végéig hazatér Afganisztánból a március óta ott tevékenykedő magyar egészségügyi alakulat második, még kint lévő csoportja.

A németek kunduzi szerepvállalásukkal kiléptek Kabulból és közvetlen környékéről, s viszonylag biztonságosnak ítélt körzetben vállalták a béke- és rendfenntartói feladatokat, illetve az újjáépítésben részt vevő civil csoportok biztonságának garantálását.