Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megszületett a korrupcióellenes megállapodást

MTI
2003.12.12. 07:13
Kilencvenöt ország írta alá összesen a korrupcióellenes harccal foglalkozó új ENSZ-megállapodást a témával foglalkozó, csütörtökön befejeződött mexikói tanácskozás keretében.

A világ egészére kiterjedő nemzetközi megállapodás egyebek között kötelezi az aláíró országokat, hogy határokon belül és egymásnak is segítsenek a korrupciógyanús ügyek kivizsgálásában, illetve előírja, hogy a bűnös úton szerzett pénzt juttassák vissza rendeltetési helyére. Törvényi szabályozásuk szigorítását, a pártok és kampányok finanszírozásának átláthatóvá tételét, külön nemzeti felügyelőszervek létesítését, továbbá az ügyekben tanúskodók védelmét is megköveteli a dokumentum a részt vevő országoktól. Cél annak megakadályozása, hogy a nemzetgazdaságok jelentős forrásoktól essenek el a korrupció miatt.

A kétéves tárgyalássorozat során kidolgozott dokumentum akkor lép életbe, ha legalább 30 országban a parlament is ratifikálja. A méridai tanácskozáson kételkedő vélemények is elhangzottak azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközökkel lehetséges az egyezményben foglaltak hatékony betartását biztosítani.