Jusztin
13 °C
30 °C

Csehország Gripeneket vesz

MTI
2003.12.18. 00:08
Csehország az ország légvédelme számára 14 darab Jas-39 Gripen vadászgépet vesz bérbe Svédországtól. A döntést szerdán késő este jelentette ben Prágában Vladimír Spidla miniszterelnök a kabinet ülését követő sajtóértekezleten. A vadászgépek beszerzésére Csehország júliusban kért hivatalos ajánlatokat. Az érkezett öt válasz közül Svédország, illetve az Egyesült Államok ajánlata maradt versenyben, ezek közül egy szakértői bizottság a svéd elfogadását ajánlotta a kormány figyelmébe.

Spidla bejelentette, hogy megkezdik a tárgyalásokat a svéd ajánlatról. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint Svédország használt gépek áráért teljesen új Jas-39 Gripen gépeket adna a cseheknek. Az amerikaiak F-16-os használt vadászgépeket ajánlottak a cseheknek, amelyhez még egy 550 millió dolláros kedvezményes kölcsön is járult volna.

Prágának két alapvető feltétele volt: a gépek kölcsönzése ne legyen évente 1,5 milliárd koronánál drágább, illetve műszaki paramétereik haladják meg a MiG-21-es vadászgépekét. Úgy tudni, hogy az új svéd gépek kölcsönzése mintegy 10 százalékkal lesz olcsóbb a kormány által megszabott felső pénzügyi határnál. A svédek számos beruházásra is kötelezettséget vállalnának Csehországban.