Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mussolini unokája is indul az EU-választásokon

MTI
2003.12.18. 13:24
"Együtt egy Szociális Mozgalomért" elnevezéssel közös listán kívánja a júniusi Európai parlamenti választásokra vezetni az olasz szélsőjobboldali mozgalmakat Alessandra Mussolini, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor unokája.

A Corriere della Sera című milánói lap csütörtöki jelentése szerint a duce unokája - aki november végén lépett ki a jobbközéphez csatlakozott Nemzeti Szövetségből (AN), s alapított saját mozgalmat "Cselekvési szabadság" néven - személyesen vezeti ezt a listát.

A hírhedt diktátor leszármazottja, Sophia Loren színésznő unokahúga azt követően hagyta el a kormánykoalícióban fontos szerepet játszó AN sorait, hogy Gianfranco Fini pártfőtitkár és miniszterelnök-helyettes jeruzsálemi látogatása során "abszolút rossznak" nevezte a fasizmust, és élesen elítélte a zsidóüldözést.

Az AN soraiban bár helyet foglalnak még a Mussolini-időszak iránt nosztalgiát érzők, ám jelenleg a párt a legmérsékeltebb politikai erő a jobbközépen.

Alessandra Mussolini most nevét kihasználva igyekszik összefogni a szélsőjobb mozgalmakat, s választási plakátjai már meg is jelentek a római utcákon.