Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Saron egyoldalú lépésekre is kész

MTI
2003.12.18. 22:48
Egyoldalú izraeli szétválási terv megvalósítását helyezte kilátásba Ariel Saron miniszterelnök csütörtökön, amennyiben a palesztinok nem tartják magukat a nemzetközi útitervhez. Az izraeli kormányfő egy biztonsági kérdésekkel foglalkozó konferencián elhangzott beszédében leszögezte: Izrael jelentősen meggyorsítja a biztonsági fal építését, elzárva magát a palesztinoktól, ha azok nem tartják magukat az általuk is aláírt nemzetközi útitervhez. Nem lehet béke a palesztinokkal, mindaddig, amíg fel nem hagynak a terrorizmussal. Beszédében hangsúlyozta: nem vár a végtelenségig arra, hogy béketárgyalásokat folytasson a palesztinokkal, hónapokon belül lépéseket vár részükről az útiterv megvalósítása érdekében.

A Fehér Ház ellenezni fog minden olyan izraeli lépést, amely a konfliktusnak az útitervet figyelmen kívül hagyó rendezésére irányul - jelentette ki csütörtökön Scott McClellan szóvivő. McClellan sajtóértekezletén Ariel Saron miniszterelnök csütörtöki kijelentésére reagált, amely szerint Izrael egyoldalú biztonsági intézkedéssel - a fal építésének felgyorsításával - leválasztja a palesztinokat, ha néhány hónap eltelte után sem tartják magukat a nemzetközi útitervhez.

A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok ellenez minden olyan izraeli intézkedést, amely a rendezés kikényszerítésére irányul, mivel azt meggyőződése szerint tárgyalások útján kell elérni.