Mátyás
-6 °C
1 °C

Nagy mennyiségű robbanóanyagot találtak egy isztanbuli razzia során

MTI
2003.12.23. 15:32
Nagy mennyiségű, pokolgépkészítésre alkalmas vegyi anyagot talált a török rendőrség egy isztanbuli ház pincéjében. Az akció során 17 személyt vettek őrizetbe. Mint a Sabah című török újság kedden hírül adta, a lefoglalt 12 zsák káliumnitrát elegendő lett volna öt, autóba rejtett pokolgép elkészítéséhez. A robbanóanyagra bő egy hónappal azután találtak rá a hatóságok, hogy novemberben két zsinagóga és egy brit bank ellen intézett pusztító erejű öngyilkos merényletek következtében összesen 62 ember életét vesztette, 750 pedig megsebesült.

A 12 zsák káliumnitrátot (kálisalétromot), egyéb robbanóanyaggal és gyújtóberendezésekkel együtt egy razzia során találták meg, miután az isztambuli merényleteket elkövető csoport egyik bebörtönzött tagja feltáró jellegű vallomást tett. Mint elmondta, további támadásokat is terveztek, de a nyomozás miatt rájuk nehezedő nyomás miatt elrejtették a pokolgépeket, a terrorista sejt megmaradt tagjai pedig illegalitásba vonultak.

Az isztambuli razzia során a rendőrök 17 embert vettek őrizetbe. Egy másik, Konya városban végrehajtott rendőrségi akcióban öt embert vettek őrizetbe. Az elfogottak között van állítólag a török terrorista sejt egyik vezető alakja is. A török terroristák - korábban elfogottak vallomásai szerint - az al-Kaida terrorista hálózattól kapták megbízásaikat.