Donát
-4 °C
2 °C

Terrorizmus elleni óvintézkedések az Egyesült Államokban

MTI
2003.12.24. 09:13
A feltételezett terrorveszély miatt a szokásosnál magasabb szintű készültségben várták a világ több országában az év végi ünnepeket, Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter pedig kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak komolyan kell vennie a fenyegetéseket.

Washington a terrortámadások lehetőségére külön figyelmeztette Bahreinben tartózkodó állampolgárait. Törökországban a rendőrség a bankoknak és a vállalatoknak címezte megkülönböztető figyelmeztetését. Indonéziában a rendőrség fokozta a járőrözést, mindenekelőtt a fővárosban.

Irán szerdán bejelentette, hogy az al-Kaida terrorhálózat esetleges akcióba lépésére vonatkozó figyelmeztetések nyomán szigorította a biztonsági intézkedéseket Teheránban több nyugati nagykövetség - köztük a brit, a svájci és a török - körzetében.

Az Egyesült Államokban a védelmi minisztériumban kedden gyakorlatot tartottak egy esetleges terrortámadás esetére. Sűrítették a légi járőröket is. Az országban - a legfrissebb hírszerzési információk nyomán - egyebek között az atomerőművek és létfontosságú infrastrukturális létesítmények körében tartanak merénylettől.

Sajtóértekezletén Rumsfeld miniszter megerősítette, hogy a veszély komoly. Csatlakozott azonban George Bush amerikai elnökhöz azt kérve a lakosságtól, hogy folytassák megszokott tevékenységüket.