Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Ötven év után tért haza a koreai hadifogoly

MTI
2003.12.24. 13:45
Ötven év után tért vissza hazájába szerdán egy dél-koreai hadifogoly, aki még a múlt század derekán lezajlott koreai háború idején esett észak-koreai fogságba.

A 72 éves Dzsin Jong Il 1953-ban került a kommunista erők fogságába, de idén sikerült megszöknie, és átmenekülnie Kínába. Ott sem érezhette mindazonáltal biztonságban magát, mert elfogták, és azzal fenyegették, hogy visszatoloncolják Észak-Koreába. A dél-koreai kormány közbenjárására kerülhetett mégis haza - bár ez sem volt teljesen akadálymentes, mert Dzsin neve nem a hadifoglyok, hanem az elesettek listáján szerepelt, és csak akkor fogadták el személyazonosságát, amikor családtagjai fényképekkel támasztották alá kilétét.

Kína kétoldalú megállapodást kötött Észak-Koreával, és ennek értelmében vissza kellene toloncolnia minden onnan érkezőt, ha törvénytelenül lépi át a határt. Ezt azonban Peking nem mindig tartja be, mert a megállapodás teljesítésével a világ közvéleményének haragját zúdítaná magára. Független források szerint ugyanis akiket visszaküldenek, azokra sok esetben kínzás, sőt esetenként kivégzés vár a phenjani biztonsági erők részéről.

Észak-Koreában becslések szerint még mintegy 300 déli hadifogoly él az 1950-53-as koreai háborúból.  • Vennék
  • Hírek