Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Oroszország: MEGalakult az új duma

MTI
2003.12.29. 17:51
Megtartotta alakuló ülését hétfőn Moszkvában a december 7-i választás eredményeképpen megalakult új orosz állami duma. Az orosz törvényhozás alsóháza Borisz Grizlov volt belügyminisztert választotta elnökévé.

Grizlovot 352 "igen" szavazattal, 15 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett választották meg. Az új összetételű duma elnöke a törvényhozás legnagyobb pártjának, a Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmi bázisaként szolgáló Egységes Oroszországnak a vezetője, és a múlt héten mondott le belügyminiszteri tisztségéről, hogy megválaszthassák parlamenti elnökké.

A képviselők egyúttal megválasztották Grizlov két első helyettesét - Ljubov Szliszkát és Alekszandr Zsukovot -, valamint nyolc helyettesét. Az állami duma alakuló ülésén felszólalt az orosz elnök is. Vlagyimir Putyin arra kérte a parlamenti alsóház képviselőit, hogy munkájukkal az orosz emberek életszínvonalának növelésére törekedjenek. Kijelentette: a legszükségesebb az oktatási és az egészségügyi reform beindítása, valamint a lakásépítési program fejlesztése.