Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szolgálatmegtagadókat ítéltek el Izraelben

MTI
2004.01.05. 07:38
Egyéves börtönbüntetésre ítéltek vasárnap Izraelben öt férfit, akik a palesztin területek megszállása elleni tiltakozásul megtagadták a kötelező katonai szolgálatot.

Az izraeli-palesztin erőszak három évvel ezelőtti kiújulása óta ez volt az első ilyen jellegű ítélet Izraelben. Utoljára 1980-ban börtönöztek be szolgálatmegtagadókat az országban.

A bíróság szerint az elítéltek súlyos fegyelemsértést követtek el azzal, hogy 2002-ben nem jelentkeztek a hároméves szolgálatra. Az öt húszéves férfi egyike viszont úgy vélte, az izraeli csapatok naponta követnek el bűncselekményeket a megszállt területeken.

Izraelben az elmúlt hónapokban több tartalékos jelezte, hogy nem kíván részt venni olyan műveletekben, amelyeket a palesztin területeken - a Gázai övezetben vagy a Jordán folyó nyugati partján - hajtanak végre. A katonai ügyész vasárnap arra mutatott rá, hogy a most elítéltek viszont nem csupán ilyen műveletekben nem kívántak részt venni, hanem politikai meggyőződésük miatt általában elutasították, hogy az izraeli hadseregben szolgáljanak.