Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kasmír is téma lesz az indiai-pakisztáni béketárgyalásokon

MTI
2004.01.06. 14:50
Indiai-pakisztáni béketárgyalások kezdődnek februárban minden témáról, köztük a fő problémát jelentő kasmíri kérdésről is - derül ki a pakisztáni fővárosban tartott indiai-pakisztáni megbeszélésekről kiadott közös nyilatkozatból.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: történelmi lépésként értékeli, hogy újra indulnak a kétoldalú tárgyalások India és Pakisztán között Kasmír ügyében. "Történelmet csináltunk. Szándéknyilatkozatunk nem lezárás, hanem ígéretes kezdet."

Miután Pervez Musarraf, Pakisztán elnöke és Atal Behari Vajpayee, India miniszterelnöke közös nevezőre jutottak hétfőn tartott iszlamabádi találkozójukon, a két ország vezetői nyilatkozatban tettek ígéretet arra, hogy februártól minden részletre kiterjedő párbeszédbe kezdenek.

Jasvant Szinha indiai külügyminiszter nyilatkozatában megerősítette a tárgyalások tervét, és noha a részletek még nem ismertek reményét fejezte ki, hogy sikerül dűlőre jutni Kasmír kérdésében. Musarraf a maga részéről annyit azért hozzátett, hogy mindez nem lesz sétagalopp, de bízik benne, sikerül félresöpörni a régi ellentéteket.