Piroska
-2 °C
5 °C

Pártot alapítanak a szlovák kormánypárti szakadárok

MTI
2004.01.08. 17:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Benyújtották új pártjuk bejegyzési kérelmét csütörtökön a szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda pártjából kiszakadt Szabad Fórum szervezői.

Az új pártot kezdeményező Ivan Simko néhány hónapja még a Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) alelnöke és a kormány védelmi minisztere volt, de egyik napról a másikra mindkét posztjáról távoznia kellett, mert a kormányfő ellenében szavazott.

Simko és platformjának tagjai az SDKÚ-t is elhagyva kisebbségi kormányzást idéztek elő, jóllehet, azóta a parlamentben még nem szavaztak a kormány érdekei ellen. Elemzők szerint az új párt bejegyzése várhatóan oda vezet, hogy - bár Dzurinda erről egyelőre hallani sem akar - a négypárti kormány a Szabad Fórummal előbb vagy utóbb ötpárti kormánnyá alakul át.

A kormányfőnek az új párttal kapcsolatos magatartását kommentálva Simko azt mondta: "Mikulás Dzurinda alábecsüli a koalícióban kialakult a helyzetet. Én az ő helyében mindenképpen a kormány parlamenti többségének megteremtésére törekednék." Jelezte: jóllehet, a kormányfő nem élvezi a bizalmát, de ha a kormányzási stílusán kész változtatni, a kabinet számíthat a Szabad Fórum támogató szavazataira.