József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lukasenko húszezer elítéltnek hirdetett amnesztiát

MTI
2004.01.08. 21:16
Közel húszezer elítéltet érintő amnesztiát hirdetett Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő az ortodox karácsony második napján.

A csütörtökön bejelentett elnöki kegyelem - amely immár a hatodik ukasenko elnöki mandátuma alatt - azokra terjed ki, akik nem követtek el a társadalomra veszélyes bűntettet.

Az amnesztia értelmében mintegy 3800 szabadságvesztésre, valamint kétezer szabadságának korlátozására ítélt személy szabadul, további 14 ezer személynek pedig mérséklik a börtönbüntetését.

Nem részesülnek kegyelemben azok, akik korábbi amnesztiákban szabadulva újabb bűncselekményt követtek el. A Lukasenko elnök által aláírt törvény nem terjeszthető ki azokra, akiknél a halálos ítéletet életfogytiglani börtönbüntetésre mérsékelték.

Ugyancsak csütörtökön, Lukasenko kitüntette Pierre Cardin francia divatcézárt, a csernobili katasztrófa áldozatainak nyújtott segítségéért is. Cardin az UNESCO tiszteletbeli nagyköveteként a múlt évben szerepet játszott "a fehérorosz kultúra napjának" franciaországi megrendezésében is.