Alfréd
-2 °C
2 °C

Javulhat Irán és Amerika viszonya

MTI
2004.01.10. 12:07
Új lehetőségeket nyithat az iráni földrengés Washington és Teherán párbeszédére az amerikai külügyminiszter szerint. A decemberi bámi katasztrófa kapcsán kiderült, hogy az ehhez hasonló válsághelyzetekben együtt tudunk működni, ez az együttműködés pedig más kérdésekben is megteremtheti a párbeszédet. Indokolatlan volna ugyanakkor azt gondolni, hogy a humanitárius együttműködés gyors politikai közeledést eredményez - nyilatkozta Colin Powell az Abu-Dzabi arab hírtelevíziónak adott pénteki interjújában, amelynek szövegét az amerikai külügyminisztérium is közzé tette.

Powell kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője kijelentette: nem látja jelét annak, hogy az Egyesült Államok változtatni szándékozna az országaik közti ellenséges viszonyon, és úgy vélekedett, hogy a tavaly decemberi földrengés áldozatainak nyújtott amerikai segítségnyújtás semmit sem változtat a két ország viszonyán.

Mohamed Hatami reformpárti iráni elnök koalíciójának egyik leghaladóbb politikai ereje, az Iszlám Forradalom Modzsahedinjeinek Szervezete nevű párt csütörtöki állásfoglalása szerint ugyanakkor az elmúlt hónap eseményei megfelelő környezetet teremtettek a közeledésre.