Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

ELnökválasztás lesz Afganisztánban

MTI
2004.01.10. 14:20
Hamid Karzai afgán elnök szombaton bejelentette, hogy indul a júniusban tartandó elnökválasztáson. Az elnökválasztást azután rendezik meg a közép-ázsiai országban, hogy az alkotmányozó törzsi nagygyűlés (loja dzsirga) a múlt héten jóvá hagyta az új alaptörvényt. Hamid Karzai újságírók előtt megerősítette jelöltségét és hozzátette: amennyiben az emberek akarják megválasztását, akkor rá szavaznak. Azt is közölte, hogy szándékában áll a kitűzött időben megtartani a választásokat a nemzetközi segélyszervezetek és az ENSZ által jelzett veszélyek ellenére.

A nemzetközi szervezetek a biztonsági kockázatok miatt hangoztatták fenntartásaikat a júniusra tervezett választásokkal kapcsolatban. Az ENSZ szerint a választópolgárok összeírásának jelenlegi üteme sem teszi lehetővé az elnökválasztás megtartását. Eddig a 10 millióra becsült választásra jogosult közül csupán 274 ezer ember regisztrálása történt meg. Karzai a múlt év novemberében még arról beszélt, hogy technikai okokból elképzelhetőnek tartja a választások elhalasztását.

Karzai az alkotmány jóváhagyása óta megtartott első sajtóértekezletén leszögezte: az erőszakos cselekmények sem akadályozzák meg őt Afganisztán újjáépítésében és egységének helyreállításában.