Benedek
-4 °C
5 °C

Tüntetés az aradi emlékmű visszaállítása ellen

MTI
2004.01.10. 16:50
A Szabadság-emlékmű visszaállítása ellen tiltakozott szombaton Aradon a Tűzoltó-téren, az emlékmű üres talapzatánál 150-200 ember a Vatra Romaneasca elnevezésű nacionalista szövetség felhívására. A magát "kulturális szövetségként" meghatározó Vatra Romaneasca csütörtökön jelezte, hogy "békés tiltakozást" szervez, azután, hogy a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői aradi megbeszélésükön ismét elhalasztották a döntést a Szabadság-emlékmű visszaállítása ügyében. A felek egyetértenek abban, hogy az emlékművet köztérre kell helyezni, a helyszínt illetően azonban nem született még egyezség. Az RMDSZ ragaszkodik a Tűzoltó-térhez.

Ezért tiltakozott a románok nacionalista csoportja éppen ezen a helyen. Szemtanúk az MTI-nek elmondták: a téren mintegy százötven-kétszáz ember gyűlt össze. A rendőrség a tér négy sarkán vigyázta a rendet, egyenruhás rendőrök a tömegben is elvegyültek. A megmozdulás incidens nélkül zajlott.

Az aradi Szabadság-szoborcsoport az 1948-49-es magyar szabadságharc kivégzett tábornokainak állít emléket. 1925-ben eltávolították a helyéről, újbóli felállítása csak az elmúlt években került napirendre az RMDSZ és a (PSD) között született megállapodás értelmében. Tavaly szeptemberben a helyi építési felügyelőség felfüggesztette az előkészítő munkálatokat. Több román politikus szerint az emlékmű sérti a román nemzeti érzéseket.