Alfréd
-2 °C
2 °C

Az amerikai hadsereg használja az incirliki légibázist

MTI
2004.01.11. 22:00
Az amerikai hadsereg elkezdte használni Törökország incirliki légitámaszpontját az Irakban állomásozó amerikai katonák nagy létszámban történő cseréjéhez - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő vasárnap.

Az illetékes elmondta, hogy a kétoldalú tárgyalások eredményeként az amerikai hadsereg nemrégiben kezdte el használni a dél-anatóliai bázist az Irakban állomásozó amerikai katonák hazaszállításához, és a tervek szerint a következő hónapokban nagy létszámban utaznak át Incirliken az Egyesült Államokba visszatérő katonák.

Török forrásból az AP nem tudta megerősíteni ezt a hírt. Tayyip Recep Erdogan török miniszterelnök vasárnap nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, mindössze annyit mondott, hogy a török fegyveres erők a megfelelő időben közleményt tesznek közzé.

Az amerikai hadvezetés arra készül, hogy a következő hónapokban mintegy 130 ezer katonát vezényel haza Irakból. Helyüket megközelítőleg 110 ezer fős, mozgékonyabb és nehéz fegyverzettel kevésbé felszerelt amerikai kontingens veszi át.

Az incirliki légibázis használatának engedélyezése újabb jele annak, hogy javulnak a két NATO-tagállam kapcsolatai, amelyek az iraki háború miatti nézeteltérések nyomán feszültté váltak.