Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vegyi támadást tervező terroristákat fogtak el Párizsban

MTI
2004.01.12. 21:05
Múlt héten őrizetbe vettek Párizsban hat személyt, köztük egy radikális iszlamista imámot és családtagjait, akikről bebizonyosodott, hogy közvetlen kapcsolatban álltak a 2002 végén Párizs közelében elfogott "csecsen bűnszövetkezettel".

A több mint egy éve leleplezett titkos csoport vegyi támadást készített elő Franciaország területén orosz érdekeltségek ellen.

A Rhone megyei Vernissieux-ben és Auxerre-ben előállított, radikális iszlamista nézeteket hangoztató Chellali Benchellali imám, felesége és egyik fia, valamint három cinkosuk ellen várhatóan hivatalos bűnvádi eljárást kezdeményez terrorista célú szervezkedés alapos gyanújával Jean-Louis Bruguiere, a terrorizmusellenes küzdelemben illetékes vizsgálóbíró.

Az algériai illetőségű imám elsőszülött fiát, Menadot 2002 novemberében fogták el Párizs egyik elővárosában. Minden jel szerint Menad volt a "csecsen bűnszövetkezet" vezéralakja, ő irányította az orosz intézmények ellen ricinből és más mérgező anyagok keverékéből "vegyi bomba" előállításán fáradozó kilencfős iszlamista csoportot.

A fiatal férfi korábban Afganisztánban kapott terrorista kiképzést. Nem sokkal elfogása előtt tért vissza Grúziából, miután nem sikerült bejutnia Csecsenföldre. (Öccsét, Muradot az amerikaiak Afganisztánban ejtették foglyul, jelenleg a guantanámói táborban őrzik).