Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Sikertelen hajsza Karadzic után

MTI
2004.01.12. 21:20
Sikertelenül ért véget hétfőn a háborús bűnökkel gyanúsított Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető utáni háromnapos hajsza Pale körzetében.

A NATO boszniai stabilizációs erői (SFOR) szombat óta kutattak Radovan Karadzic egykori boszniai szerb vezető után, mert olyan értesüléshez jutottak, hogy ő vagy egy hozzá közel álló személy Paléban orvosi segítséget kért. A katonák a helyi rendőrséggel közösen a Szarajevótól 16 kilométerre lévő Paléban kórházakat, templomokat és magánházakat kutattak át.

Pale az 1992-1995 között zajlott boszniai háború idején a helyi szerb kormány székhelye, Karadzic főhadiszállása volt.

A művelet során több dokumentumot is lefoglaltak, amely a NATO szerint Radovan Karadzic tartózkodási helyének nyomára vezethet. A volt boszniai szerb vezető házában fegyvereket és lőszert is elkoboztak.

Matthew Brock SFOR-szóvivő elmondta: az elmúlt másfél év során ez volt boszniai szerb hatóságok és a békefenntartók legnagyobb szabású közös művelete. A boszniai szerb hatóságok a múltban vonakodtak segítséget nyújtani a Radovan Karadzic elleni hajszához, aki ma is jelentős támogatást élvez Bosznia szerbek lakta térség