Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megszűntették az amerikaiakat sújtó intézkedéseket Braziliában

MTI
2004.01.13. 00:36
A jövőben nem kell fényképet és ujjlenyomatot készíteni a Rio de Janeiro kikötőibe és repülőtereire érkező amerikai állampolgárokról - döntött hétfőn a brazíliavárosi szövetségi bíróság. Catao Alves bíró a riói polgármesteri hivatal beadványa alapján hozta meg ítéletét, felfüggesztve ezzel egy másik szövetségi bíró január 5-én érvényre emelkedett döntését. Utóbbi a kölcsönösség alapján írta elő az amerikaiak szigorított brazíliai beléptetését, miután az Egyesült Államok a terrorizmus elleni biztonsági intézkedésként elrendelte, hogy a vele szemben vízumköteles országok állampolgárairól ujjlenyomatot és fényképet kell készíteni.

Alves bíró mostani döntése csak Rio de Janeiróra érvényes. A Globo News televíziónak nyilatkozva a bíró indoklásul azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak volt oka a külföldiek fotójának és ujjlenyomatának rögzítését elrendelni, míg Brazíliának nem, hiszen a terrorizmustól való félelem nem része a brazil mindennapoknak.

Hozzátette: a kölcsönösség elve több millió dolláros kárt okozna a nemzetgazdaságnak az amerikai turisták elmaradása miatt.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft