Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A Kelly-ügyben kellett ismét védekeznie Blairnek

MTI
2004.01.14. 16:13
Minden eddiginél súlyosabb, a miniszterelnököt kínos védekezésbe szorító összecsapás zajlott le szerdán a londoni alsóházban a munkáspárti kormányfő és a konzervatív ellenzék vezére között a Kelly-ügyben, amelyben nemsokára várható a kormányra sokak szerint veszélyes független vizsgálati jelentés.

A vizsgálat előzményeként a BBC rádió katonapolitikai tudósítója tavaly tavasszal Tony Blair miniszterelnök akkori első számú szóvivőjét az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési dokumentumok feltupírozásával vádolta meg.

Az értesülés vélelmezett forrása, David Kelly volt védelmi minisztériumi fegyverzetügyi tanácsadó júliusban öngyilkos lett, miután neve - sokak szerint a kormány, sőt személyesen Blair kezdeményezésére - a BBC-vel kirobbant szópárbaj során nyilvánosságra került.

Az ellenzék vezére négyszer intézett kérdést a kormányfő, amelyben azt tudakolta, a miniszterelnök tartja-e magát a Kelly-öngyilkosság után tett kijelentéséhez, miszerint nem ő hagyta jóvá a szakértő nevének kiadását. Blair válasza nem volt egyértelmű, ugyanis mindannyiszor úgy válaszolt "minden kijelentésért" vállalja a felelősséget.

A Kelly-ügyben folyó, Hutton lordbíró vezette vizsgálat jelentése a következő hetekben várható. Egyes vélemények szerint Blair pozíciója tarthatatlanná válhat, ha a jelentés az ő személyes felelősségét is megállapítja.