Géza
-11 °C
-4 °C

Merénylet készülhetett az új grúz államfő ellen

MTI
2004.01.14. 19:06
Merénylet készülhet a megválasztott grúz államfő ellen - jelentette ki a grúz belügyminiszter.

Georgij Baramidze belügyminiszter szerdán Tbilisziben közölte újságírókkal, hogy a minisztérium információi szerint bizonyos erők terrorista akciókat készíthetnek elő Mihail Szaakasvili megválasztott államfő ellen. Emiatt a maximális szintre emelték a biztonsági intézkedéseket az új államfő beiktatásáig hátralévő időben.

A miniszter példaként elmondta, hogy az államfő leendő szállása előtt egy nagy fenyőfán kialakított lest találtak a rendőrök. A jól álcázott lesen csak egy matracra bukkantak, de a miniszter szerint innét orvlövész vehette volna célba Szaakasvilit, esetleg megfigyelő pontként használhatták volna a leshelyet.

Mihail Szaakasvilit, aki elsöprő fölénnyel nyerte meg a január 4-én rendezett elnökválasztást, a tervek szerint január 25-én iktatják be hivatalába.

Eközben szerdán a grúz parlament törvényt hozott az ország új nemzeti lobogójáról. Az 1990-ben elfogadott háromszínű - fekete-fehér-somvörös - zászló helyett Grúzia új nemzeti lobogója az a zászló lesz, amelyet az Eudard Sevardnadze elnököt megbuktató ellenzéki erők használtak. Ezen fehér alapon öt pravoszláv kereszt látható - egy nagyobb a zászló közepén, négy kisebb a pedig a lobogó négy sarkában.

A grúz politikusok már a kilencvenes évek végén felvetették a zászlócsere szükségességét, de az új nemzeti lobogóról kezdett akkori viták nem vezettek semmilyen eredményre.