Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lemondott a dél-koreai külügyminiszter

MTI
2004.01.15. 06:08
Lemondott a dél-koreai külügyminiszter csütörtökön, egy nappal azután, hogy az államfő bírálta a külügyminisztérium egyes vezetőit, és jelentős személyi változásokat helyezett kilátásba.

Jun Jong Kvan külügyminiszter lemondását elfogadta Ro Mu Hjon elnök.

Ro Mu Hjon szerdán nyilvánosan bírálta a külügyminisztérium vezetőit, akik nyíltan hangot adtak az államfő külpolitikai irányvonalával szembeni ellenérzésüknek. Nevek említése nélkül közölte, hogy ezeket a személyeket leváltja posztjukról, és így többé nem lesz akadálya külpolitikája érvényesítésének.

A tavaly februárban hivatalba lépett államfő a korábbi, erősen Washington-barát külpolitika kiegyensúlyozását ígérte választási kampányában. Magas rangú külügyi vezetők nem értenek egyet ezzel, s ellentétes véleményüknek hangot is adtak.

Jun Jong Kvan az államfő hivatalba lépése után Go Kun vezetésével felálló kormány tagjaként lett külügyminiszter. Az államfő szóvivőjének közlése szerint a külügyminiszter lemondásával vállalta a felelősséget azért, mert nem tudott az államfő útmutatásaival összhangban álló külpolitikát kialakítani és irányítani, a minisztériumon belüli bíráló hangokon úrrá lenni.