Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lemondott a szlovák parlament egyik alelnöke

MTI
2004.01.16. 11:30
Lemondott a szlovák parlament egyik alelnöke - közölték pénteken Pozsonyban. Pavol Hrusovsky házelnök újságíróknak elmondta: Zuzana Martináková parlamenti alelnök levélben értesítette őt erről a lépéséről, és kérte, hogy távozásáról tájékoztassa a törvényhozást.

Martináková a Mikulás Dzurinda kormányfő vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) színeiben 2002 ősze óta töltötte be ezt a tisztséget, de később hét képviselőtársával együtt elhagyta a pártot és egyik létrehozója lett a Szabad Fórum nevű politikai csoportnak, amelyet a héten pártként bejegyeztek. A Szabad Fórumnak Ivan Simko pártvezető mellett Martináková az egyik vezéralakja.

A Szabad Fórum létrehozói a parlamentben számszerű kisebbségbe juttatták a kormányoldalt, amely a 150 tagú törvényhozásban jelenleg csak 68 mandátummal rendelkezik. A hét folyamán a kormánykoalíció pártjai többször tárgyaltak a Szabad Fórum képviselőivel, de nem jutottak dűlőre az esetleges együttműködésről. Simkóék ugyanis csak abban az esetben hajlandók támogatni a kormányt, ha annak élén nem Mikulás Dzurinda áll.

Simko tavaly ősszel még az SDKÚ alelnöke és kormány védelmi minisztere volt, de egy alkalommal a kormányfő ellenében szavazott, s emiatt huszonnégy órán belül mindkét posztjáról távoznia kellett. Pavol Hrusovsky házelnök Martináková távozásának hírét bejelentve arra kérte mind Dzurindát, mind Simkót, hogy kölcsönösen tegyenek engedményeket és folytassanak tárgyalásokat a parlament munkáját erősen megnehezítő helyzet rendezése érdekében.