Konrád
4 °C
17 °C

Lefoglalták az iraki kormányzótanács pénzét

MTI
2004.01.17. 16:22
A libanoni rendőrök több mint 15 millió dollárnak megfelelő értékű új iraki dínárt foglaltak le egy libanoni magánrepülőgép fedélzetén, a pénzt szállító és átvevő három libanoni állampolgárt pedig őrizetbe vették. Az iraki belügyminisztérium szombati leveléből kiderült: a pénz az iraki ideiglenes kormányzó tanács vásárlásait fedezte volna.

Az an-Nahar című libanoni újság szombati számában ismertette Núri Badrán iraki belügyminiszter levelét, amelyet libanoni kollégájához intézett. Mint az iraki politikus leveléből kiderült, a lefoglalt pénz egy Laru Ltd nevű iraki biztonsági kft tulajdona, és az iraki minisztérium felszerelésének javítását célzó szerződés fedezete.

A levél tényét megerősítették libanoni belügyi források is. Egyes sajtóforrások tudomása szerint az iraki politikusok biztonságát szolgáló páncélozott járműveket vásárolnának a pénzből. Az iraki belügyminiszter arra kérte a levélben libanoni kollegáját, hogy mielőbb szabadítsák fel a zár alá vett pénzt és bocsássák szabadon az őrizetbe vetteket, hogy az adásvételi szerződéseket lebonyolíthassák.