Valér
4 °C
8 °C

Egyetemi tandíj bevezetését javasolják Lengyelországnak

MTI
2004.01.20. 12:04
Tandíj fizetésének körültekintő bevezetését javasolta a felsőoktatásban a lengyel kormánynak a Világbank és az Európai Befektetési Bank egy tanulmányában. Erről a Rzeczpospolita című mértékadó lengyel konzervatív napilap számolt be keddi számában. Az újság által megszerzett jelentés szerint a lengyel felsőoktatás nem finanszírozható kizárólag adókból, ráadásul igazságtalan is ez a rendszer.

A javaslattal lengyel szakértők is egyetértenek. Marek Rocki, a rangos varsói Kereskedelmi Főiskola (SGH) rektora azt mondta a Rzeczpospolitának, hogy ésszerűtlen a jelenlegi rendszer, melyben a nappali hallgatók előnyben vannak azokkal szemben, akik esti vagy levelező tagozaton (vagy magánintézményekben), munka mellett tanulnak, adót fizetnek, és még a tandíjat is le kell szurkolniuk.

A fizető stúdiumokat az állami egyetemeken azonban nem lehet bevezetni Lengyelországban az alkotmány módosítása nélkül, amely garantálja az ingyenes oktatást. A jelentés készítői is elismerik, hogy nehéz ügyről van szó. Más országok tapasztalataira hivatkozva figyelmeztetnek, hogy a felsőoktatási tandíj bevezetésének politikai következményei eléggé "brutálisak" lehetnek, ennek ellenére úgy vélik, hogy a felsőoktatási törvényben meg kellene jelennie a tandíjfizetésről szóló előírásnak.

A tandíj bevezetésének hívei felmérésekre is hivatkoznak: ezek szerint például a Varsói Egyetemen az alacsonyabb képzettségű (vagyis szegényebb) családokból származó diákok háromnegyede a tandíjfizetésre kötelezett tagozatokon tanul, míg a magasabb képzettségű (tehetősebb) családokból származó diákok fele az ingyenes nappali tagozatra jár.