Klaudia
-4 °C
2 °C

Megérkezett Magyarországra az első kínai turistacsoport

MTI
2004.01.20. 22:51
A kedden kora este megérkezett első kínai turistacsoport a főváros nevezetességei mellett több vidéki városba is ellátogat. A két állam között 2003-ban aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően a közelmúltban vált lehetővé kínai turistacsoportok Magyarországra utazása. A Kínai Nemzeti Turisztikai Hatóság egy éve adta meg Magyarországnak a kínai turisták számára jóváhagyott célország státuszt, az úgynevezett ADS-t. Ezzel Magyarország a hatodik európai országként kapta meg a lehetőséget a kínai turisták fogadására.

A Magyar Turizmus Rt. közlése szerint a tizenhét fős kínai turistacsoport hat napot tartózkodik Magyarországon. A csoport ellátogat egyebek mellett Egerbe, Miskolcra, Lillafüredre, Balatonra, Hévízre, Pécsre és Szegedre.

A közlemény szerint az elmúlt évtizedben a kínai kiutazások száma évente átlagosan 15 százalékkal emelkedett, 2003 év végére megközelítette a 15 millió főt. A Turisztikai Világszervezet becslései szerint Kína 2020-ra a negyedik legfontosabb turisztikai küldő ország lesz - Németország, Japán és az Egyesült Államok után -, százmillió kiutazó turistával. Az előrejelzések szerint Európa számára a kelet-ázsiai térség a leggyorsabban növekvő piac 2020-ig.

A kínai csoportok Európát jellemzően 10-15 napos utazások keretében keresik fel és legalább négy-öt országba ellátogatnak. Emiatt fontos Magyarország számára a regionális együttműködés is, elsősorban Ausztriával és Németországgal.