Márk
13 °C
28 °C

Tanúként hallgatnák meg Peruban a CIA igazgatóját

MTI
2004.01.21. 06:04
Tanúként kívánják meghallgatni az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA igazgatóját egy Peruban kezdett fegyvercsempészési perben. A perui fővárosban, Limában kedden kezdődött meg Alberto Fujimori volt elnök egykoron mindenható tanácsadójának, Vladimiro Montesinosnak a pere, akit a korrupció elleni különleges bíróság előtt azzal vádolnak, hogy ő szervezett 1999-ben egy nagy arányú fegyvercsempészési akciót Jordániából Kolumbiába.

A vád szerint Montesinos, aki abban az időben a perui titkosszolgálat tényleges vezetője volt, állt a hátterében annak az akciónak, amelynek során 10 ezer Kalasnyikov géppisztolyt csempésztek Jordániából a legnagyobb kolumbiai gerillaszervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) számára. Az ügyet feltáró perui ügyész szerint a fegyverek szállítása az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA tudtával és hallgatólagos jóváhagyásával történt. Az ügyész több nyilatkozatában is kijelentette, hogy bizonyítékok vannak a CIA részvételére.

A vádlott védője a tárgyalás kezdetekor kérte, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg George Tenetet, a CIA igazgatóját. A bíróság helyt adott a kérelemnek. A CIA igazgatója akár írásban, akár telekonferencia keretében szóban válaszolhat a neki feltett kérdéseknek.