Ágnes
-1 °C
2 °C

Szabad háromezer rab Üzbegisztánban

MTI
2004.01.21. 18:55
Elnöki közkegyelem alapján szabadon bocsátottak Üzbegisztánban 3381 bebörtönzöttet - jelentette be szerdán a külügyminisztérium Taskentben. A közkegyelemben részesülők közül 391-et alkotmányellenes tevékenység miatt ítéltek el. Ezen a címen gyakran emelnek vádat a közép-ázsiai muzulmán állam megteremtéséért küzdő Hizb út-Tahrir, az Iszlám Felszabadítási Párt feltételezett tagjai ellen.

A csoport nem tart kapcsolatot terroristákkal, de több ezer tagját letartóztatták. Emberi jogi szervezetek szerint többségük békés muzulmán, akiben a kormány lehetséges politikai vetélytársat lát. Az amnesztiát múlt hónapban rendelte el Iszlam Karimov államfő az alkotmány elfogadásának 11. évfordulója alkalmából és több szélsőségesre is vonatkozik.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint 213, magát valamilyen terrorista csoporthoz tartozónak valló személy kapott kegyelmet 2000 óta egy különtörvény értelmében. A volt kommunisták vezette üzbég rendszer korlátozni igyekezett a szélsőséges csoportok kialakulását, de nemzetközi közvélemény elítélte azt ezt célzó intézkedések durvaságát.