Viola
-6 °C
0 °C

Százezer korona lesz Havel nyugdíja

MTI
2004.01.21. 19:22
Százezer korona, azaz mintegy 800 ezer forint lesz a volt cseh államfők "hivatali nyugdíja". A képviselőház után szerdán a szenátus is megszavazta a kormány ezirányú javaslatát, így a törvény érvénybe lépéséhez már csak a jelenlegi államfő aláírása hiányzik. Az összeg egyik fele a volt államfő tulajdonképpeni személyes nyugdíja, míg a másik részét egy iroda fenntartásának költségeire szánják. A törvény jelenleg csak Václav Havelt érinti, aki tíz év után 2003 február elején távozott az elnöki tisztségből.

Václav Havel eddig támogatók, illetve saját pénzéből fedezte irodájának költségeit, amelyek havonta mintegy 150 ezer koronára rúgnak. A volt államfő egyébként a leggazdagabb cseh politikus, mert több százmillió koronás vagyont kapott vissza a kárpótlási folyamat során a kilencvenes évek elején. Ennek ellenére titkára Jakub Hladík szerint Havel üdvözölte a törvény elfogadását.

Csehországban a köztársasági elnök a legjobban fizetett politikus. Havi bére 167 ezer korona. Ugyanakkor személyes kiadásokra további 156 ezer koronát kap. A kormányfő és a parlament két házelnöke havonta 135 ezer koronát talál a borítékban. Az országos átlagfizetés decemberben mintegy 16 500 korona volt.