Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Saron nem mond le

MTI
2004.01.22. 08:32
A szerdán kirobbant újabb vesztegetési botrány ellenére sem kíván lemondani Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Ezt maga a kormányfő jelentette ki csütörtökön reggel az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva és megerősítette ezt a Jediót Ahronót című lap csütörtöki számában megjelent interjújában is.

Saron leszögezte: tovább fog dolgozni miniszterelnökként és ostobaságnak minősített minden olyan híresztelést, amely szerint önként távozna. A katonai rádió és az izraeli televízió kettes csatornája szerint a főügyész a következő hetekben dönt arról, hogy vádat emel-e a kormányfő ellen. Jószef Tomi Lapid igazságügyi miniszter ugyanakkor úgy fogalmazott: egyelőre nincs ok arra, hogy Saron felfüggessze miniszterelnöki tevékenységét.

Szerdán vádat emeltek David Appel építési vállalkozó ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a kilencvenes évek végén megpróbálta megvesztegetni az akkori külügyminiszter Saront fián, Gilad Saronon keresztül. A vádirat ugyan nem mondta ki, hogy Ariel Saron elfogadta a kenőpénzt, de az ügyész szerint tudnia kellett arról, hogy a fia hasznot húzhatott David Appel üzletemberrel fenntartott kapcsolataiból. A vállalkozónak egy görög üdülősziget megvásárlásához lett volna szüksége Saron segítségére, aki akkor még külügyminiszter volt.