Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem tartozik Hágára az izraeli biztonsági kerítés ügye?

MTI
2004.01.22. 22:45
Az Egyesült Államok ellenzi, hogy a Nemzetközi Bíróság (ICJ) foglalkozzék az izraeli biztonsági kerítés ügyével.

Másfelől viszont Washington nem helyesli a kerítés építésének jelenlegi nyomvonalát sem, mert a kerítés - a zsidó telepek védelmének indokával - egyes szakaszokon mélyen behatol Ciszjordániába. Amerikai felfogás szerint e létesítménynek az Izraelt Ciszjordániától elválasztó "zöld vonal" mentén kellene húzódnia - olvasható az izraeli külügyminisztérium csütörtöki közleményében.

"Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a washingtoni álláspont kifejtését kérte amerikai kollégájától, Colin Powelltől a hágai Nemzetközi Bíróság izraeli biztonsági kerítéssel kapcsolatos vizsgálatáról, és jelezte amerikai kollégájának, hogy Izrael vitatni szándékozik a Nemzetközi Bíróság illetékességét az ügyben mind tartalmi, mind pedig eljárásjogi szempontból" - hangzik az izraeli közlemény.

A Nemzetközi Bíróság február 23-ra tűzte ki az izraeli biztonsági kerítés ügyében az első meghallgatást. A bíróság az ENSZ-közgyűlés határozata nyomán kezdett foglalkozni az üggyel. A 2003. december 8-i határozat felszólította a hágai bírói testületet, hogy foglaljon állást az izraeli biztonsági kerítés építésének jogkövetkezményeiről.